Akanda National Park

In het jaar 2002 werd er in Gabon voor gekozen om maar liefst 13 nationale parken in het leven te roepen. Deze nationale parken werden aangewezen met het specifieke doel om de biodiversiteit van het land te beschermen. Eén van deze parken is het zogenaamde Akanda National Park. Dit is ook meteen één van de populairste nationale parken van het hele land. Dat hoeft ook niet te verbazen. Dit park is dan ook terug te vinden iets ten noorden van de hoofdstad Libreville. Ben jij ook van plan om tijdens jouw vakantie in Gabon een bezoek te brengen aan het Akanda National Park? Verdiep je dan zeker en vast even in de onderstaande informatie!

Eerste kennismaking met het Akanda National Park

Tijdens een bezoek aan het Akanda National Park zal je kunnen vaststellen dat deze voor een significant deel bestaat uit een combinatie van mangrove, moerassen, laagland bossen evenals stukken savanne. Aan de Atlantische Oceaan bevindt zich hier een langgerekt strand dat soms bijna volledig wordt opgeslokt door de zee. Wanneer je op het verkeerde moment naar deze locatie gaat zal je dan ook het strand niet of nauwelijks opmerken. Het hele gebied beslaat in ieder geval een oppervlakte van zo’n 540 vierkante kilometer.

Wat veel mensen die Akanda National Park voor het eerst bezoeken ook niet weten is dat ze samen met het nabijgelegen Pongara National Park 2,5 procent van alle mangrove moerrassen beschermt die in Afrika zijn terug te vinden. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel degelijk. Helaas is het wel zo dat slechts een beperkt gedeelte van deze gebieden op moment van schrijven wordt beschermd. Wanneer we hier verder op ingaan zien we dat maar liefst 25 procent van alle beschermde mangrove gebieden in Afrika hier zijn terug te vinden.

Broedplaats van de soepschildpad

Gabon staat er algemeen om bekend een land te zijn waar je heel wat zeldzame diersoorten in aan kan treffen. Dat geldt eveneens voor de zogenaamde soepschildpad. Tijdens een bezoek aan het Akanda National Park zal je kunnen vaststellen dat er hier aan de kust menig aantal broedplaatsen van deze schildpad zijn terug te vinden. De aanwezigheid van deze schildpad is hier zo normaal dat het park er haar naam aan te danken heeft. Wanneer we soepschildpad gaan vertalen betekent dat namelijk zoveel als ‘Akanda’. In het bijzonder wanneer je een bezoek brengt aan de zogenaamde Corisco baai is de kans ongelofelijk groot dat je kennis zal maken met deze schildpadden.

Naast bovenstaande is het ook zo dat het Akanda National Park bekend staat als één van de absoluut beste en belangrijkste plaatsen voor trekvogels. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat elk jaar opnieuw menig aantal vogelliefhebbers een bezoek brengen aan dit nationaal park. Enkele namen waar deze liefhebbers wellicht nog extra naar uitkijken zijn onder meer de Loango Carmelite, de bruine honingzuiger evenals natuurlijk ook de staalvlekduif. Ook de rupsvogel staat er om bekend zich vaak in dit nationaal park te laten zien.

Jouw bezoek aan het Akanda National Park regelen

Het Arkanda National Park kan zeer eenvoudig worden bezocht vanuit de hoofdstad Libreville. Er worden dan ook tal van verschillende dagtochten naar deze plaats aangeboden. Wil jij ook graag een dergelijke dagtocht boeken? Dat is mogelijk bij het kantoor van ANPN. Deze bevindt zich in Libreville centrum. De beste manier om dit park te verkennen is per boot. Je kan deze boot nemen vanuit de dorpen Ambowè en Cap Estérias.