Ivindo National Park

In het oosten van het land Gabon vinden we één van de meest afgelegen natuurreservaten terug. Deze plaats luistert naar de naam ‘Ivindo National Park’. Ze bevindt zich op een beperkte afstand van Congo-Brazzaville. De zogenaamde Ivindo-rivier loopt dwars doorheen het park. Tijdens een bezoek aan deze plaats dien je zeker eens stil te blijven staan bij de aanwezigheid van de zogenaamde Kongou Falls. Dit zijn de grootste watervallen van heel Afrika. Dat is ook niet verwonderlijk, want ze beschikken over een breedte van zomaar even 3,2 kilometer. Vanaf een hoogte van 56 meter klettert het water in de rivier. Wil jij ook graag kennismaken met deze watervallen evenals met alle sterke troeven van het Ivindo National Park? Lees dan vooral snel verder!

Eén van de beste vogelspot plaatsen van heel Afrika

Eén van de populairste mogelijkheden die worden aangeboden om het Ivindo National Park te ontdekken is door middel van een zogenaamde pirogue tocht. Op het water beschik je over heel wat mogelijkheden om een glimp op te kunnen vangen van de verschillende dieren die zich in het park ophouden. Het gaat hierbij niet alleen om vele soorten vogels, maar ook om apen en nijlpaarden. Door de jaren heen heeft Ivindo de reputatie gekregen de beste vogelspot locatie te zijn van heel Afrika. Dat blijkt uit de aanwezigheid van de 430 verschillende soorten vogels die hier zijn terug te vinden. Het gaat hierbij onder meer om de grijze roodstaartpapegaaien die er in grote concentraties voorkomen.

Meer watervallen om te ontdekken

De Kongou Falls hebben we eerder op deze pagina reeds aangehaald. Uiteraard vormen de grootste watervallen van Afrika een belangrijke bezienswaardigheid in het Ivindo National Park. Dit gezegd hebbende is het zo dat je hier tijdens een vakantie nog meer watervallen kan ontdekken. Het gaat hierbij dan concreet om de:

  • Chutes de Migouli;
  • Chutes de Djidji;

Bij deze eerste valt het water zo’n 43 meter naar omlaag. Voor de tweede geldt dat het water er zo’n 60 meter naar beneden stort. In het merendeel van de gevallen bezoeken mensen deze watervallen niet. Dat is niet het geval omdat ze niet mooi zouden zijn, in tegendeel. De plaats waar ze zich bevinden is helaas vrij lastig te bereiken. Hou hier dus wel rekening mee.

Het Ipassa reservaat, een belangrijk onderdeel van dit park

Wat veel bezoekers van het Ivindo National Park niet weten is dat ze ook het zogenaamde Ipassa reservaat huisvest. Dit reservaat beschikt over een enorme oppervlakte van zomaar even 10.000 hectare en was één van de eerste beschermde gebieden van heel Afrika. Ze is gelegen direct ten zuidwesten van Makokou en wordt sinds het jaar 2001 erkend als een zeer belangrijk vogelgebied. Eveneens belangrijk om te weten is dat houtkap hier nooit is toegestaan. Dit heeft er voor gezorgd dat hier tot op de dag van vandaag menig aantal prachtige bomen zijn terug te vinden die reeds over een meer dan behoorlijke ouderdom beschikken. Hoe het ook zij, de informatie op deze pagina heeft ongetwijfeld duidelijk gemaakt dat een bezoek brengen aan het Ivindo National Park de moeite waard is!