Franceville

Door de jaren heen hebben verschillende plaatsen in Gabon zich ontwikkeld tot een (bescheiden) toeristisch centrum. Ondanks het feit dat de meeste vakantiegangers nog steeds opteren voor een verblijf in Libreville zijn er verspreid over Gabon toch ook nog andere mogelijkheden terug te vinden. Eén van deze mogelijkheden is Franceville of Musuku. Deze plaats telt zo’n 110.000 inwoners en bevindt zich in de provincie Haut-Ogooué waar ze ook de hoofdplaats van vormt. Ten tijde van het jaar 1880 werd er voor gekozen om het dorp te hernoemen tot Franceville. Dit gebeurde door Pierre Savorgnan de Brazza. Hij had er voor gekozen om voormalige slaven onderdak te bieden in het dorp. Wil je tijdens jouw vakantie in Gabon ook even een bezoek brengen aan Franceville? Verdiep je dan zeker nog even in de onderstaande informatie!

De bereikbaarheid van Franceville

Voor Franceville geldt dat ze over een uitstekende bereikbaarheid beschikt. De stad beschikt in eerste instantie bijvoorbeeld over een eigen luchthaven. Deze luchthaven is wel gelegen op een afstand van zo’n 20 kilometer buiten de stad. Bovendien heeft ze ook een treinverbinding, de zogenaamde ‘Trans-Gabon spoorweg’. Deze spoorweg loopt helemaal door tot in de hoofdstad Libreville. Deze bevindt zich aan de kust van Gabon. De zogenaamde N3 snelweg die vertrekt vanuit Libreville kent bovendien Franceville als eindpunt. In de omgeving van deze plaats kenmerkt het heuvelachtige landschap zich door een combinatie van tropische savanne, heel wat bomen en natuurlijk de aanwezigheid van de rivier Mpassa.

Geboorteplaats van president Omar Bongo

Franceville staat ook bekend als de geboorteplaats van de voormalige president van Gabon genaamd Omar Bongo. Niet alleen werd de president hier geboren, hij is er ook begraven. In het centrum van de stad is een groot standbeeld terug te vinden van de president. Ook het presidentiële vakantieverblijf bevindt zich op deze locatie. Het presidentiële karakter waar deze locatie over beschikt wordt meteen duidelijk wanneer je deze plaats bezoekt. De infrastructuur waar de stad over beschikt is dan ook zeker in orde te noemen. Dit niet in het minst door de aanwezigheid van de geasfalteerde wegen. Ook een interessant weetje heeft te maken met de stroomvoorziening waar je hier op kan rekenen. Deze wordt namelijk gerealiseerd door de hydro-elektrische centrale in de Poubara watervallen. 

Sterk uitgebreide voorzieningen

Franceville probeert vandaag de dag net als heel wat andere plaatsen in Gabon meer in te zetten op het toerisme. Dit blijkt niet in het minst uit de sterk toegenomen voorzieningen die door de jaren heen in Franceville zijn gelanceerd. Het gaat hierbij onder meer om:

  • Verschillende hotels;
  • Een golfbaan;
  • Een voetbalstadion waar de plaatselijke ploeg in aantreedt;

Franceville beschikt verder ook over een opvallend jong karakter. Deze wordt extra kracht bijgezet door de aanwezigheid van de universiteit. In ieder geval, wil je graag tijdens jouw vakantie in Gabon kennis kunnen maken met verschillende plaatsen? Dit omdat je op die manier een beter beeld krijgt van de plaatselijke gebruiken en cultuur? Dan is het zeker en vast de moeite waard om ook even tijd te voorzien voor het bezoeken van Franceville. Je zal je verbazen over het karakter waar deze presidentiële plaats over beschikt.