Weer
Breng je een bezoek aan een land als Gabon? Dan spreekt het voor zich dat je, je op voorhand even zal willen inlichten over het weer dat je kan verwachten. Dit geldt zeker voor een vakantie naar Gabon. Dit Afrikaanse land staat er namelijk in de praktijk om bekend over een uitermate complex klimaat te beschikken. Ze beschikt dan ook zomaar even over zowel een kort als een lang regen- en droogseizoen. Dit maakt het bepalen van de beste reistijd een stukje complexer. Of toch niet? Je ontdekt alles over het klimaat en het weer van Gabon hier op deze pagina!
Het vrij complexe klimaat van Gabon
Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het klimaat van Gabon behoorlijk complex. Ze kenmerkt zich onder meer door de aanwezigheid van zowel korte als lange regenseizoenen en droge seizoenen. Voor het korte regenseizoen geldt dat ze plaatsvindt tijdens de maanden oktober en november. Het lange regenseizoen loopt van begin februari tot ergens midden mei. Beide periodes worden bestempeld als niet echt gunstig voor een reis naar Gabon.
Dat verandert wanneer het korte droge seizoen zich aandient in de maand december. Deze loopt ook door tot in de maand januari. Ondanks het feit dat dit een droog seizoen zou moeten zijn is ze nog altijd vrij nat. Het lange droge seizoen begint in juli en loopt tot in de maand september. Tijdens deze periode zal je kunnen vaststellen dat het aanzienlijk droger zal zijn in Gabon. De droogste maand van het hele jaar is de maand juli. Dan valt er in principe zo goed als geen neerslag in Gabon.
Welk weer in Gabon kan je verwachten tijdens je vakantie?
Ben jij ook van plan om tijdens de droge periode naar Gabon af te reizen? Dan zal je daarbij kunnen rekenen op gemiddelde maximumtemperaturen die zijn gelegen rond de 26 à 27 graden. De warmste maanden van het jaar zijn de maanden december tot en met mei. Hou tijdens je vakantie in Gabon wel steeds rekening met de ligging van het land op de Evenaar. Deze zorgt er voor dat de UV-straling in het land zeer aanzienlijk is. Laat je bovendien ook niet misleiden door een gesloten wolkendek. Ook dan is de UV-straling namelijk nog even hoog als in België op een echt zonnige dag in de zomer.